Biologische tandheelkunde

Er is een toenemende behoefte aan een bewuste levensstijl. Steeds meer mensen kiezen voor producten en voeding die het milieu en het lichaam niet onnodig belasten. In onze praktijk bieden we daarom (via verwijzing) biologische tandheelkunde aan. 

Een biologische tandarts richt zich op het gebruik van hoogwaardige, duurzame, vriendelijke en metaalvrije materialen. Biologische tandartsen hebben een eigen vereniging, namelijk de NVBT (Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Bio-energetische Tandheelkunde). De vereniging stelt zich tot doel bio-energetisch gerichte geneeswijzen en het gebruik van biologisch goed verdraagbare materialen in de tandheelkunde te bevorderen. Voorop staat een behandeling met lichaamsvriendelijke materialen, waarbij het lichaam zo min mogelijk door de tandheelkundige ingrepen wordt belast. Hierbij wordt heel duidelijk de mond als een onderdeel van het gehele lichaam beschouwd.

Additieve geneeswijzen

Eigenlijk verschilt dit weinig met de modern werkende tandartsen. Maar tevens kan er gebruik worden gemaakt van zogenaamde additieve geneeswijzen. Hiermee worden bedoeld: Homeopathie, Acupunctuur, Neuraaltherapie etc. Biologische tandartsen staan kritisch tegenover amalgaam, fluoride en de verdovingsvloeistof articaine. 

Amalgaam vullingen

Een amalgaam is een legering van kwik en een of meer metalen. Tandartsen en mondhygiënisten leren tegenwoordig in de opleiding amalgaam niet meer te gebruiken en er wordt wit vulmateriaal gebruikt. Overigens niet omdat amalgaam in tanden en kiezen tot nadelige gezondheidsgevolgen zou leiden, maar omdat er bij amalgaam meer tandmateriaal weggeboord moet worden dan bij wit vulmateriaal. Toch werd onlangs een verbod gelegd: tandartsen in de EU-landen mogen vanaf juli 2018 geen kwik meer gebruiken in vullingen bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het Europees Parlement steunde recent in ruime meerderheid een wet die dit regelt. Articaine heeft bijwerkingen (net als alle andere pijnstillers). Behandelaars zijn verplicht deze te melden en zullen om de patient om toestemming moeten vragen.

Evidence-based

Evidence-based handelen zorgt ervoor dat elke patiënt een individuele passende behandeling krijgt. Hierdoor worden de keuzes voor behandelinterventies per patiënt opnieuw onderbouwd. Evidence-based handelen zorgt voor ‘maatwerk’ bij elke patiënt. Dit maakt dat de behandelaar altijd goed moet luisteren naar de patiënt. Dus op het moment dat een patiënt van zijn of haar amalgaamvullingen af wil, dan hoeft hij of zij daarvoor niet perse naar een biologische tandarts. Na uitleg over de risico’s die hieraan verbonden zijn, kan elke tandarts besluiten om de amalgaamvullingen te verwijderen.

De natuurgeneeskundig therapeut werkt op basis van bio-energetische tandheelkundige expertise. In de biologische tandheelkunde gebruiken ze, waar mogelijk, lichaamsvriendelijke materialen, biologisch verantwoord composiet en verdovingen zonder Articaïne.