Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk wordt ook wel conserverende tandheelkunde genoemd.

NKDC werkt intensief samen met een tandtechnisch laboratorium dat maatwerk levert.

Kronen

Soms is de vulling in een tand of kies (element)zo groot dat deze bij vervanging niet meer te restaureren (op te knappen) is met plastische vulmaterialen, bij gebrek aan resterend steunweefsel voor de vulling. Ook na een wortelkanaalbehandeling is een element vaak zodanig verzwakt dat het beter is een kroon te maken, welke kan voorkomen dat de kies verticaal doormidden kan breken. soms moet er ook eerst nog een stift in de wortel worden geplaatst als stevige onderbouw,  houvast voor de kroon.

Indien de wortel van dit element nog goed is, dan is er de mogelijkheid om de tand of kies weer te herstellen door middel van een KROON. In zo’n geval wordt de buitenkant rondom weggenomen; dan wordt er een afdruk gemaakt van de afgeslepen kies, zodat de technieker in het laboratorium een mooie en goedaansluitende kap kan maken met daaroverheen opgebakken porselein. Zo”n kroon is vaak niet van een echte tand of kies te onderscheiden, en beschermt de kies tegen verder verval of breuk. Na het nemen van de afdruk, wordt er een tijdelijke restauratie (noodvoorziening) gemaakt van kunsthars, die dan voor 2 weken de afgeslepen kies beschermt. Na 2 weken is de echte porseleinkroon klaar om met sterke lijm(cement) vastgezet te worden.

Brugwerk

Indien een element (tand of kies) verloren is gegaan kan de stabiliteit in de mond veranderen. Soms is het puur om esthetische reden en soms meer functioneel. In zo”n geval is dus ook de basis , de wortel weg. Om dan zo:n element te vervangen is het mogelijk om de beide buurelementen te omslijpen voor een kroon en dan de ontbrekende kies daar tussenin te laten maken door de het tandtechnisch laboratorium. In de tussenliggende periode krijgt U weer een tijdelijke noodvoorziening over de afgeslepen kiezen heen.

Bij het plaatsen van de , bijvoorbeeld, 3 delige brug zitten deze 3 delen dus echt aan elkaar, maar het ziet eruit als 3 afzonderlijke kiezen. U zult deze situatie op een speciale manier moeten reinigen, en hiervoor krijgt U natuurlijk alle informatie te zijner tijd.

 

Ook zijn er 2 duidelijke animaties over het hoe en waarom van een kroon of een brug:
Animatie Kroon
Animatie Brug

 

– Noorderkerk Dental Center – NKDC – Tandarts Haarlem –


Openingstijden

Maandag t/m donderdag:
8:00u-12:30u & 13:15u-17:00u
Vrijdag:
8:00u-12:00u & 12:45u-16:00u
Avondopening & Zaterdag:
Op afspraak

Contact

Noorderkerk Dental Center
Tel : 023-5268600
E-mail : info@nkdchaarlem.nl
Website : www.nkdchaarlem.nl

Velserstraat 77
2023 EB Haarlem